Elazığ Arıcılar Birliği, bal şehri olarak bilinen Bingöl’den erken davrandı ve ‘Geven Balı’na coğrafi işaret aldı.
Bingöl Üniversitesi tarafından Bingöl Balına coğrafi işaret alınması için 16 Aralık 2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldı.
Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği ise, 15 Şubat 2021 tarihinde ‘Elazığ Geven Balı’na coğrafi işaret alınması için başvuruda bulunuldu. Bingöl’den daha erken başvuru yapılmasına rağmen henüz başvuru sonuçlanmazken, Elazığ’dan yapılan başvuru sonuçlandı ve Geven Balı Elazığ adına tescillendi.
ELAZIĞ GEVEN BALINI KAPTI
Bingöl Balı, ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alırken, balı tescil ettiren il Elazığ oldu. Türk Patent ve Marka Kurumunun ekim ayı bülteninde, “Elazığ Geven Balı, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 15.02.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 21.09.2022 tarihinde tescil edilmiştir” denildi.
ÜRÜNÜN TANIMI VE AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Elazığ adına tescillenen Geven Balı ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Elazığ Geven Balı; belirtilen coğrafi sınıra özgü bitki örtüsündeki çok yıllık bir bitki olan geven ve diğer çiçekli bitkilerden salgılanan nektarların, arılar tarafından toplanmasıyla üretilen bir arı ürünüdür. Elazığ Geven Balı; kaynağına göre çiçek balı sınıfında, üretim ve/veya pazara sunuş şekline göre süzme bal ve petekli bal şeklinde tüketiciye sunulur.
Elazığ ilinde yetişen geven bitkileri genellikle yastık biçiminde kümeler oluşturur. Dikeni bulunan gevenlerin yaprakları tüysü, yaprakçıkları oval ve sivri uçludur. Genellikle öbekler halinde toplanmış beyaz, sarı, mor ya da pembe çiçekleri bulunur. Çiçeklenme dönemi düşük rakımlarda takriben mayıs ve haziran aylarında gerçekleşirken, yüksek kesimlerde bu zaman ağustos ayında çiçeklenme şeklinde sona erer. Nektarlı olan gevenlerin çiçekleri, nektarı az olanlara göre daha gösterişlidir. Elazığ ilimizde geven bitkisinin yayılış alanları incelendiğinde özellikle şehir merkezi kuzeyinden güneyine doğru doğal step alanları ile lokalize olduğu görülür. Elazığ ilinde, arıcıların yaygın bir şekilde yürüttükleri arıcılık faaliyetleri sonucunda Elazığ Geven Balı üretimi geçmişten günümüze kadar yapılagelmiştir.
-GEVEN BALININ ÖZELLİKLERİ-
Elazığ Geven Balının duyusal olarak karakteristik özellikleri; şeffaf görünümlü, sarı renk ve tonlarında değişebilen renklerde, temin edildiği floraya özgü kokuya ve tüketildiğinde boğazı yakmayan tatlı bir tada sahip, nispeten geç kristalleşen, kıvamlı ve akışkan bir yapıdadır.
Elazığ Geven Balına, en genel karakteristik özelliğini veren geven poleni oranı ve üretildiği bölgenin bitki örtüsü dolayısıyla renk, tat, koku ve aroması; arının konaklatıldığı alanlara, yıllara, nektar varlığına ve bal hasat dönemlerine göre farklılıklar gösterir. Elazığ Geven Balında; geven poleni temsiliyeti bakımından, üründeki geven türlerine ait toplam polen içeriğinin en az 45’ini geven polenleri oluşturur. Ürün, normal olan ünifloral türlerin botanik kaynağıyla (geven) isimlendirildiği için ‘geven balı’ olarak nitelendirilir.”