Bu yıl ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da kış ayı kurak geçerken, bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de arıcılar oldu. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarından dolayı arılar kış uykusuna yatmadı. Bu durum kovandaki balın tükenmesine, arıların doğa ile temasına ve ömrünün kısalmasına sebep oldu. Arı ölümlerinin de yaşandığı bölgede arıcıların tek ümidi baharın yağışlı geçmesiydi. Beklenen yağmurların gelmesi arıcıları sevindirdi.
Doğanın zengin olmasıyla arıcılık faaliyetinin bir o kadar zengin ve güçlü olacağını dile getiren Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kimyager Fırat Canbay, yağışların arıcılar üzerinde olumlu yansımalar yapacağını aktardı. Şu anda tüm arıcıların sahada olduğunu aktaran Canbay, “Özellikle bizler olumsuz bir kış geçirdik. Sonbaharın uzaması, kışın da daralmasından dolayı bölgemizdeki arıcılarımızın arıları kışlatmaya giremedi. Kovanlardaki stoklarda bir azalma söz konusu oldu. Bu azalmadan kaynaklı bölgemizde standartların üzerinde bir ölümle karşılaştık. Arıcılarımız ilk kontrollerini yapmaya başladı. Bölgede ilkbahar kendini yeni yeni göstermeye başladı. Arıların ilk faydalanacağı meyve bahçeleridir. Bölgede görülen yağışların ileride arıcılar üzerinde olumlu yansıması olacaktır. Çünkü arıcılık faaliyetine baktığımız zaman doğa temaslı faaliyettir. Doğanın bu sektöre yüzde 75 gibi katkısı bulunmaktadır. Doğa ne kadar zengin olursa, arıcılık faaliyeti de zengin ve güçlü olur. Bizim temennimiz bu yağışların olumlu yansıyacağı yönündedir. Yağışların da önümüzdeki haftalarda devam edeceği bildirilmektedir. Olumsuz ekstrem bir olay gelişmediği sürece bu yağışların doğaya çok büyük bir katkısı olacaktır. Bu katkı da bizim arıcılık sektörüne olumlu yansıyacaktır. Yağışlar sele dönecek bir durum oluşturmadığı sürece arıcılar açısından olumlu bir bahar bekliyoruz” diye konuştu.
“DEPREM ARILARDA DA KAYIPLARA NEDEN OLDU”
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli bir deprem yaşandığını hatırlatan Canbay, “Bu depremin etkisini Elazığ da hissetti. Bölgedeki tarımsal faaliyete olumsuz yansıması dikkatimizden kaçmıştı. Bölgedeki arılar, o dönemlerde belli bir sıcaklığın altında bulunuyordu. Yani saklım sıcaklığı dediğimiz sıfır derecenin altında bir durum söz konusuydu. Depremle birlikte arılarda bir salkım düşmesi gerçekleşti. O düşme zamanında havanın sıcak olmamasından dolayı yere düşen arılar salkımda kendi yerini alamadı. Bundan kaynaklı özellikle güçlü arılarda bir kayıp söz konusudur” şeklinde konuştu.