ARICILARIMIZA ANA ARI VE ARI HASTALIKLARI HAKKINDA SEMİNERLER DÜZENLENDİ.

2018 yılı genç çiftçi projesi kapsamında yüklenici firma İl temsilcisi olarak 38 genç çiftçiye malzemeleri teslim edildi.

KARLIDAĞ: ANA ARILARI YETİŞTİRME DÖNEMLERİ BÖLGEYE GÖRE FARK EDİYOR

Panele konuşmacı olarak katılan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Akçadağ MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Semiramis Karlıdağ, “Kısaca ana arı uysal olacak, bal verimi yüksek olacak, çevre şartlarına dayanıklı olacak, hastalıklara dayanıklı ana arılar olacak. Yaşama yeteneği yüksek olacak. Bölgeye, çevreye uyumuna adapte olmuş ana arılarımız olacak. Ana arıları yetiştirme dönemleri bölgelere göre fark ediyor. Genç ana arı üretimine başlıyoruz ama Mart gibi ana arı transferi yapılıyor. Ana arıyı eğer göçer arıcılık yapmıyorsak 2 yılda bir değiştiriyoruz. Ama göçer arıcılık yapılıyorsa, sürekli Türkiye’nin her tarafı gezdiriliyorsa her yıl değiştirmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

FIRAT CANBAY : ARI HASTALIKLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRME YAPILDI.

Elazığ Arı Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Fırat Canbay ise, “Elazığ ili Arı Yetiştiriciler Birliği olarak özellikle son 2 yıldır bölgemizde, yaygın olarak oluşan arı hastalıkları ve arı ölümleri ile alakalı ciddi sıkıntılar yaşamaktaydık. TÜİK verilerine göre Türkiye’de arı ölümleri ortalaması yaklaşık %17 civarında seyrederken Elazığ’da arı ölümleri 2017 yılında %25, 2018 yılında da %50’ye varan ciddi rakamlara ulaştı. Özellikle bunları önemseyerek bu konu üzerinde bölgedeki arıcıları bilinçlendirmek ve özellikle bu anlamda çalışma sağlama amacıyla Bilecik Şeyh Edebali Üniversite’nden, Maltta Turgut Özel Üniversitesi’nden panelimize panelist olarak çok değerli 6 hocamız katılım gerçekleştirdi. Bu panel neticesinde arı, arı ürünleri, arı hastalıkları konusunda bilgilendirme yapıldı” şeklinde konuştu.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, birlik faaliyetleri, üreticilerin sorunları ve sektörün içinde bulunduğu duruma ilişkin Günışığı’na özel açıklamalarda bulundu. Canbay, 2017 yılında devraldıkları Arı Yetiştiricileri Birliği yönetimi olarak Elazığ’da arı yetiştiricilerinin daha modern şartlarda hizmet vermelerini sağlamak ve sektörün sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydetti. Birliğe kayıtlı Bin 450 üye bulunduğunu, bunun Bin 100’ünün aktif olarak arıcılık faaliyeti gerçekleştirdiğini belirten Başkan Fırat Canbay, “Son dönemlerde arıcılık yükselen bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır. En yaygın yapılan tarımsal faaliyet olarak da yerini korumaktadır. Bu bağlamda bize paydaş olan kurumlardan da çok ciddi destek almaktayız. Özellikle ekip ve ekipman noktasında çok ciddi destekler almaktayız. Ama bunlar yeterli midir? Yeterli değil. Halen aktif olarak arıcılık yapan 1.100 arıcı var. Bunların hepsi modernize olmuş mudur? Hayır. Kesinlikle modernize olamamış üyelerimiz var. Bizlere destek veriliyor ama bu destekleri yeterli bulmuyoruz. Bugün itibariyle arıcılığa devlet tarafından verilen destekler kovan desteği olarak bulunmaktadır. Kovan başına 10 TL verildi. 2019 yılı için öngörülen destek 15 TL. Bu yeterli değil. Daha da arttırılması gerektiği inancı içerisindeyiz. Sadece kovan desteği olarak değil, üretilen ürüne de destek verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda üreticilerimizin tecrübesine göre de destek verilmesi gerekmektedir. Bir yıllık tecrübeye sahip olan üretici ile 20 yıllık tecrübesi olan üreticinin bir olmaması lazım. Bu üreticilerin farklı yönlerden desteklenmesi gerekmektedir.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir