İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Elazığ’da başlattıkları proje ile 220 bal üreticisine bal süzme makinesi ve ısıtma bal dinlendirme tankı dağıttı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından “Süz Balını Dinlensin Tadı Dilden Dile Dillensin” projesi başlatıldı.
Proje ile düzenlenen programda 110 Arı Üreticisine bal süzme makinesi, 110 üreticiye ise ısıtma bal dinlendirme tankı dağıtıldı.
Elazığ’da yılda ortalama 750 ila 1000 bin bal üretimi yapıldığını söyleyen Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, üreticilerin gıda güvenliğine uygun ürünler üretmelerinin; tüketicilerin de taklit üründen uzak durmalarının önemli olduğunu söyledi. Canbay, ”Elazığ’da ortalama yıl itibarıyla baktığımız zaman 750 ile 1000 ton civarında bir üretim ile ticarete konu olan bir üretim. Bu üretimi gerçekleştiren birliğimize kayıtlı ortalama 1200 tane yetiştiricimiz ve totalde de Elâzığ da irili ufaklı yaklaşık hobi amaçlı üreticilerle beraber 2000 tane üreticimiz söz konusu. Diğer illerle etkileşimle birlikte zaman içerisinde altyapısını güçlendirmiş ama küçük aile işletmesi dediğimiz üreticilerimiz bu noktada eksik kalmışlardır. Bizlerde Elâzığ İl Tarım Müdürlüğü ile beraber DAP iradesine 2023 yılında başvuru gerçekleştirdik. Bu kapsamda 110 arı yetiştiricimize bal süzme makinesi ve 110 arı yetiştiricimize de ısıtmalı bal dinlenme tankı dağıtılacak. Malum bilinen bir mesele dünya üzerinde baktığımızda beslenmeye bağlı olarak gelişen hastalıklar %60’ı bulmakta. Bu da gıda güvenliğinin önemini göstermekte. Biz üreticiler olarak taklidin her zaman karşında olduk. Üreticilerimizin ürünlerinin de piyasada değer görmemesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi taklit ve taşhis olduğunu gördük. Benim buradan tüketicilere naçizane tavsiyem yetiştiricilerimiz ürettiği ürünleri tercih etmeleri çünkü taklit ve taşhisteki en büyük mücadeleyi siz tüketiciler vereceksiniz” dedi.
İl Tarım Ve Orman Müdürü Sadettin Taşkesen, proje ile Elazığ’da coğrafi işaret tescil Belgesi alan ürünler arasında olan geven balının üretimine de katkı sağlanacağını söyledi. Taşkesen, “Bakanlığımız, devletimizin bütün kurumları DAP idaresi üreticilerimizin her konuda üretimini arttırmaya yönelik, paketlemeye yönelik her türlü desteği vermektedir. Kırsalda istihdamın sağlanması için devletimiz bütün imkanları vatandaşlarımıza sunmaktadır” ifadelerini kullandı.
DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, amaçlarının projelerle şehirlerin potansiyellerini öne çıkarmak ve bölgeler arası gelişmişlik farkını kapatmak olduğunu ifade etti. Demirdöğen, “Amacımız illerin potansiyellerini öne çıkararak illerin kalkınmasını sağlamak. Dolayısıyla bölgenin kalkınmasını sağlamak. Ve asıl amacımız da bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak. Doğunun diğer bölgelerle olan gelişmişlik farkını azaltmak” şeklinde konuştu.